Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Pasiekimai

Nacionalinis mokinių konkursas

20220908 094404 1

Praeitais mokslo metais mūsų gimnazija ir vėl dalyvavo nacionaliniame mokinių konkurse „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“, kuris vyko jau 22–ąjį kartą.

 

5–12 klasių mokinių kūryboje (rašiniuose, piešiniuose, dainose, fotografijose ir kt.) įprasminama dramatiška XX a. Lietuvos istorija: tremtys, holokaustas, partizaninis karas, neginkluotas pasipriešinimas, 1991 m. sausio įvykiai.

 

Gimnazistės Alma Nasevičiūtė bei Kamilė Urulevičiūtė įrašė dainą „Kai mes išėjom“. Ši daina buvo dainuojama Didžiosios Kovos apygardų partizanų brolių Petkevičių iš Kaugonių kaimo, Kaišiadorių raj.: Andriaus Petkevičiaus – Aguonos, Vlado Petkevičiaus – Sakalo ir Vinco Petkevičiaus – Dobilo. Aguona, vyriausiasis brolis, buvo sušaudytas Kaugonių kaimo apylinkių miške, o Sakalas ir Dobilas buvo ištremti į Sibirą. Toje vietoje, kur buvo sušaudytas Aguona, Petkevičių šeima yra pastačiusi kryžių. Ši daina buvo dainuojama Sakalo ir Dobilo visą likusį gyvenimą (ir tremtyje, ir okupacijos metais, ir atgimimo judėjime, ir nepriklausomybės metais) bei perduota vaikams ir anūkams. Gintas Petkevičius, buvęs mūsų gimnazijos mokinys, yra Vlado Petkevičiaus anūkas, todėl jis šią dainą išmoko iš senelio. Šios dainos tekstas išlikęs keliuose įvairių apygardų šaltiniuose, taip pat likęs dainos rankraštis, kuris Sibire buvo rašytas pačių partizanų, kad ji nebūtų pamiršta ir liktų gyva, išsaugota.

 

Už pagalbą suprasti šios dainos prasmę dėkojame Gintui Petkevičiui. Almą Nasevičiūtę ir Kamilę Urulevičiūtę sveikiname tapusias laureatėmis ir dainų grupėje užėmusias III vietą bei linkime ir toliau mylėti, gerbti Lietuvos istoriją.

 

Istorijos mokytoja O. Jodonytė 

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 207 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5311216
http://1rxpills.com/