Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Sporto galiūnui Adolfui Varanauskui – 85

Mokėsi Miežonių pradžios mokykloje, 19471954 m. mokėsi Kaišiadorių vidurinėje mokykloje, 19541958 m. studijavo Kūno kultūros institute. Jį baigęs dirbo dėstytoju Lietuvos žemės ūkio akademijoje, buvo docentas (1987 m.). Šiais metais būtų sukakę 85 – eri.

A. Varanauskas visą savo gyvenimą paskyrė sportui. Dar besimokydamas mokykloje jis domėjosi lengvąja atletika, plaukimu. Daugiausiai pasiekė rutulio stūmime (4 kartus gerino Lietuvos rutulio stūmimo rekordą). Taip pat vieną kartą gerino kūjo metimo Lietuvos rekordą. Jo rezultatai: rutulys - 18,43 m., diskas - 48,87 m. 4 kartus dalyvavo SSRS tautų spartakiadose (1963 m. spartakiados čempionas). 1964 m. Tokijo olimpinėse žaidynėse užėmė 8 vietą.

Pasižymėjo kaip universalus sportininkas: žaidė Kauno „Akademiko“ krepšinio komandoje, pretendavusioje patekti net į TSRS pirmenybes, dalyvavo varžybose šuoliuose su slidėmis nuo tramplino, tinklinyje, badmintone, stalo tenise, lengvosios atletikos mėtymų rungtyse. Buvo Lietuvos krepšinio, vandensvydžio, sunkumų kilnojimo čempionu.

A. Varanauskas pasižymėjo ir kaip treneris. Žymiausieji auklėtiniai: rutulio stūmikas Arūnas Vitkevičius, Europos jaunimo čempionatų prizininkas, Rimantas Plungė, 1972 m. Miuncheno olimpinių žaidynių dalyvis.

1959 ir 1963 m. pripažintas Geriausiu Lietuvos sportininku. 2001 m. išrinktas į geriausių šimtmečio vyrų lengvaatlečių dešimtuką. Už aukštus sportinius laimėjimus, didžiulį indėlį sportinėje, pedagoginėje veikloje pelnė daugybę apdovanojimų.

Adolfo šaknys - kaime. Užaugęs vienkiemyje, buvo vyriausias šeimoje. Nuo mažų dienų Adolfas buvo pratinamas prie darbo. „Iš pradžių uogaudavau, grybaudavau, ganydavau vištas. Net nepajutau, kaip darbas iš prievolės tapo malonumu“, - pasakodavo Adolfas. Būtent darbas ir padėjo šiam 20-mečiam vaikinui, nelankiusiam jokių sporto mokyklų, pirmą kartą susitikusiam su treneriais, įsiveržti į Lietuvos sporto galiūnų gretas. Raumenis augino ir ištvermę lavino kasdieniai kaimo darbai. Pavasarį tekdavo iš tvarto išmėžti gyvulių sukrautą „turtą“. Dirbant su šakėmis dirbo ir pilvo bei nugaros raumenys. Nuvežus šį „turtą“ į bulvių lauką ir jį iškračius tvirtėjo pečių, rankų raumenys. „Žiemą su tėvu spragilais kuldavau javus. Tai kaip konvejeriu - negali nė minutės sustoti, nes iš karto atsiliksi, tai ir kali be paliovos“, - sakė A.Varanauskas. Adolfas mėgo ir žagrę, mokėjo su arkliuku gilią vagą išvaryti. „Per bulviakasį, - sakydavo jis, - pabandyk pakilnoti maišus - štai tau ir štangos pakaitalas“. Paskaitęs, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose vienas garsus rutulio stūmikas vasaromis „stovyklauja“ miškuose - dirba medkirčiu, jo pavyzdžiu pasekė ir Adas.

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 231 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5309015
http://1rxpills.com/