Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Pusryčiai. Ar jie naudingi?

kose-75011644 2Labai dažnai girdime, kad ne visi rytais pusryčiauja: vieni atsikėlę nesijaučia alkani, kitiems užtenka arbatos puodelio, o dar kiti neįsivaizduoja dienos be sveikų pusryčių. Vis dėlto pusryčiauti ar ne?

Pusryčiauti reikia tam, kad išvengtume įvairių ligų. Tyrimų duomenimis, subalansuoti pusryčiai lemia mažesnį svorį, stiprina imuninę sistemą. O pusryčių nevalgymas siejamas su nutukimu, kuris jau yra susijęs su daugybe kitų ligų, pavyzdžiui, su širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, tam tikrų vėžio formų vystymusi. Be to, žmonės, kurie valgo pusryčius, renkasi sveikesnį maistą. Jų racione daugiau daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų, mažiau rafinuotų, riebių produktų, greitojo maisto. Taip pat jie linkę valgyti dažniau, mažesnėmis porcijomis. O kai valgoma dažnai, aktyvėja medžiagų apykaita ir sunaudojama daugiau kalorijų.

Pusryčių nevalgymas neigiamai veikia mokinių sveikatą. Moksliškai įrodyta, kad nepusryčiaujantys moksleiviai yra dirglesni, prasčiau sukoncentruoja dėmesį, o valgantieji tinkamai subalansuotus pusryčius lengviau susikaupia, yra energingesni, geriau susidoroja su intelekto testais ir pasiekia aukštesnių užduočių atlikimo įvertinimų.

Kokie turėtų būti pusryčiai? Mokslininkų duomenimis, pusryčiai turėtų būti gana sotūs. Per pusryčius, kaip ir per kitus valgymus, turėtume gauti tiek angliavandenių, tiek riebalų, tiek baltymų. Kadangi pusryčiai yra visos dienos pagrindas, turime gauti energijos, kurios reikės dirbant, mokantis, taigi reikia angliavandenių. Gerųjų angliavandenių turi grūdai, kruopos, daržovės ir vaisiai. Todėl pirmiausia rekomenduojamos košės, kurias galima pagardinti vaisiais, uogomis, daržovėmis.Taip pat per pusryčius svarbūs ir pieno produktai: pienas, varškė, jogurtas. Per savaitę galima suvalgyti ir du tris virtus kiaušinius arba iš jų pasigaminti omletą su daržovėmis.

Kada turėtume pusryčiauti? Specialistai pusryčius rekomenduoja valgyti praėjus 30-60 min nuo to laiko kai pabundate. Vėlesnis jų valgymas lėtina medžiagų apykaitą. Jeigu ryte valgyti nesinori, tai rodo, kad organizmo natūralus ritmas sutrikęs.

Lapkričio 8-ąją minėjome Europos sveikos mitybos dieną. Pažymint šią dieną gimazijoje vyko fotografijų konkursas „Mano sveika pusryčių lėkštė“. Sveikiname konskurso nugalėtoją - Gustą Paulauską, lfg1 klasės gimnazistą.

VSS Inga Petrauskienė

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 221 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5311447
http://1rxpills.com/