Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Mokykla švenčia 50-metį (1974 m.)

Lyg nuostabią knygą atvertę

 

Gegužės 19 dieną Kaišiadorių vidurinė mokykla šventė 50 metų jubiliejų. Tai buvo ne tik skaitlingo mokyklos pedagogų ir moksleivių kolektyvo, jos visuomeninių organizacijų, bet ir visų kaišiadoriečių, buvusių šios mokyklos mokytojų ir mokinių šventė. Iš visų respublikos kampelių į brangios ir nepamirštamos mokyklos gimtadienio jubiliejų suvažiavo daugiau kaip 400 buvusių jos mokytojų ir mokinių. Į mokyklos šventę savo delegatus atsiuntė Baltarusijos TSR Žlobino miesto 8 V. Kozlovo vidurinė ir Kaliningrado srities Černiachovskio miesto 7 vidurinė mokykla.

 Tą sekmadienį Kaišiadorių vidurinė mokykla neatpažįstama. Saulėtuose jos vestibiuliuose ir koridoriuose, šventiškai papuoštoje sporto salėje galėjai sutikti aukštosios mokyklos docentą ar katedros vedėją, žinomą mokslininką ir kultūros darbuotoją, fabriko direktorių ir ūkinį vadovą, projektuotoją ir mokytoją, prekybininką ir spaudos atstovą. Sunku išvardinti profesijas ir darbus, kuriuos įvairiose liaudies ūkio, mokslo ir kultūros srityse dirba šios mokyklos, dabar švenčiančios auksinį pusės amžiaus jubiliejų, mokiniai. Čia jie išmoko pirmąją raidę, žengė pirmuosius žingsnius į mokslo ir pažinimo pasaulį, iš čia jie į platų gyvenimo kelią išsinešė dalį taurios ir niekuomet nepavargstančios mokytojų širdies.

 Kaišiadorių vidurinė mokykla per 50 metų kelialapį į gyvenimą davė daugiau kaip 1100 jaunuolių ir merginų. Daugiausia tai aplinkinių kaimų žemdirbių vaikai, bet ir tų, kaip prisimena pirmųjų laidų abiturientai, buržuazijos valdymo metais kelias į šviesą ir mokslą buvo be galo sunkus ir vargingas. Pavyzdžiui, 1939 metais mokyklą baigė tik 16 abiturientų. Iš jų 12 berniukų ir 4 mergaitės. Mokykla neturėjo tinkamų patalpų, silpna buvo jos materialinė mokymo bazė, nežiūrint, kad už mokslą reikėjo mokėti didelius pinigus.

Sunkiais pokario metais, kai dar trūko gyvenamojo ploto, kai įstaigos glaudėsi mediniuose namuose, visų pirma buvo kuriami naujos mokyklos statybų planai. Visų pirma iškilo naujos 1200 vietų mokyklos korpusai, o po to buvo imtasi kitų administracinių ir kultūrinės buitinės paskirties pastatų statybos. Pirmieji šios mokyklos abiturientai su neslepiamu susijaudinimu kalbėjo apie savo kartos kelią į šviesą, linkėjo moksleiviams gerai įsisavinti mokslo žinias, augti tvirtais ir darbščiais piliečiais.

Mokyklos 50-ties metų jubiliejaus proga mokyklos direktorius L. Ptašinskas, mokytojos D. Zavistanavičienė, Z. Danilevičienė ir A. Gilienė apdovanojamos rajono vykdomojo kopmiteto Garbės raštais. Rajono liaudies švietimo skyriaus pagyrimo raštai įteikti mokytojoms L. Navasaitienei, S. Gelombickienei, A. Stanulienei, T. Urbelienei, B. Dastikienei, P. Motiejūnienei, I. Kapcevičienei, A. Grikšienei, E. Brūkštienei, ir R. Žvirblienei.

Salės skliautais liejosi baltarusių, lietuvių ir rusų dainos.

Vidurinės mokyklos 50-mečio minėjimas buvo graži kaišiadoriečių šventė, nes ji šimtams dar kartą priminė tuos prasmingus ir svarbius gyvenimo metus, dar kartą lyg nuostabioj knygoj atvertė nepamirštamus prabėgusios vaikystės ir jaunystės puslapius.

 

P. Keturka

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 227 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5308973
http://1rxpills.com/