Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Susitikimas-diskusija su psichologu „Ar nori mokytojas kavos...?“

1

Bendras kolegų susitikimas sausio 25-ąją nebuvo kuo nors išskirtinis, nebent tik tuo, kad psichologo klausimas, „Ar nori mokytojas kavos...?“, daugelį suintrigavo. Juk kartais taip norisi neskubant pasimėgauti puodeliu kavos. Ar gali tai padaryti mokytojas savo kasdieniniame darbe? Ar jis užsitarnavo minutę poilsio ir emocinės ramybės?

Mea culpa, mea maxima culpa (mano kaltė, mano didžiausia kaltė – lot.) principą sugalvojo krikščionys. Na, o mokytojams turbūt dar reikėtų pridėti, kad „... mano kaltė, mano didžiausia kaltė, kad pasirinkau būti mokytoju“.

Mokytojas dažnai atsiduria situacijose, kuriose nėra galimybės pasitarti, o sprendimą reikia priimti čia ir dabar – klasėje... Kaip būti teisingam ir nebūti pasmerktam dalies mokinių ir / ar jų tėvų („nukentėjusiųjų“) bei jaustis gerai? Misija beveik neįmanoma, bet kai kam tai normali būsena ir jie tuo didžiuojasi, kad yra principingi ir nepalenkiami bet kuriuo atveju... Daugeliui kitų kolegų tenka prisiimti emocinę „kaltę“, kad visi mokytojai „beširdžiai“ ir nieko „nesupranta“. O kaip jaučiasi mokiniai, kurių gyvenimas irgi ne rožėm klotas, nes reikia mokėti įvykdyti ne tik mokytojų ir tėvų reikalavimus, bet ir paisyti savo bendraamžių kategoriškų nuostatų.

Apie tai ir ne tik apie tai mokytojai, pagalbos mokiniui specialistai kalbėjosi iš karto po pamokų, todėl ne tik jautėme, bet ir matėme nuovargio šešėlius. Tačiau pakakdavo tiktai kam nors nusišypsoti, ką nors prisiminti linksmo iš savo profesinės ar kasdieniškos patirties ir galėjai pamatyti nuostabius žmones, kurių pasirinkimas būti mokytoju nėra jų kaltė ar kaltės nebuvimas. Tai yra tiesiog darbas mokyti kitus mokantis pačiam.

Tiesa, mokytojas tikrai nori kavos ir / ar arbatos, tik leiskime jiems jos atsigerti ramiai.

 

Gimnazijos psichologas Lionius Demjanovas 

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 209 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5312943
http://1rxpills.com/