Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Kelionė po Dieveniškių kraštą

20210625 112017Šiltą birželio 25 dienos rytą gimnazijos mokytojų grupė vyko į kelionę po Dieveniškių kraštą aplankyti žymiausius šio krašto objektus. Dieveniškių istorinis regioninis kraštas yra į Baltarusijos žemes įsiterpęs iškyšulys pietiniame Lietuvos pakraštyje. Jame nuo seno gyveno lietuviai, lenkai, gudai, žydai. Regioninio parko centre yra sukaupta ir eksponuojama krašto etnografijos ir amatų ekspozicija. Šis kraštas pasižymi didele pilkapių gausa, jų ne vieną ir aplankėme - tai Bėčionių, Poškonių, Miežionių pilkapiai. Pakilę mediniais laiptais į Bėčionių piliakalnį, gėrėjomės puikia panorama. Itin vertingi čia esantys gyvi etnografiniai kaimai. Gatviniai kaimai - tai lietuvių liaudies architektūros palikimas, pristatantis liaudies tradicijas, papročius ir buitį.

Prisilietėme prie vieno didžiausių stulpo formos apeiginių akmenų - Dieveniškių Moko akmens, kuris nuo senovės apipintas mitais, legendomis. Manoma, kad jis yra susijęs su senovės lietuvių kultu. Stabtelėjome ir nusifotografavome prie grožiu ir didingumu išsiskiriančio Grybiškių ąžuolo, kuriam apie 1000 metų. 400 metų dramatiškos istorijos klodus saugo ir Norviliškių vienuolynas, kurio kompleksą sudaro rūmai, vartų bokštas, pritaikytas varpinei.

Užsukome į Jašiūnų mietelį, Jašiūnų dvarą, kuris ypatingas tuo, kad jį valdė Radvilos. Šiuose rūmuose gyveno ir lankydavosi žymūs Lietuvos mokslininkai ir rašytojai: Julijus Slovackis, Andrius Sniadeckis, Adomas Mickevičius, kiti visuomenės veikėjai. Šiandien rūmai yra tapę kultūros židiniu.

Kelionę baigėme apsilankę Paulavos (Pavlovo) respublikoje. Tai buvo nedidelė valstiečių savivaldos bendruomenė, kuri gyveno nuo 1769 iki 1795 m. Išlikę tik jos griuvėsiai...

Pailsėję, geros nuotaikos ir linkėdami vieni kitiems gerų atostogų, sugrįžome į namus.

Dėkojame gimnazijos direktoriui S.Bernikui už suteiktą galimybę vykti į šią kelionę.

 

Mokytoja Janina Kuliešienė

 

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 252 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5309547
http://1rxpills.com/