Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Verta perskaityti

Naujienos bibliotekos lentynose

du-broliaiBen E. Du broliai.- Vilnius: Alma litera, 2020.- 495p.

Autorių Ben Elton daugelis įpratę matyti komiko amplua. Arba žavėtis jo scenarijais. Tačiau rašytojas pagaliau subrendo papasakoti istoriją, kurią širdyje nešiojosi daugybę metų. Romanas „Du broliai“ – įkvėptas tikros autoriaus artimųjų patirties.

Pagrindiniai knygos veikėjai – broliai Paulius ir Otas – dvyniai. Du sūnūs vienodai auginami ir vienodai mylimi. Beveik vienodi. Išskyrus vieną skirtumą. Skirtumą, kuris nesvarbus jų tėvams, tačiau toks reikšmingas, kad gali tapti mirties ar gyvybės klausimu. Vienas brolis žydas, o kitas – grynakraujis arijas.

1920-tais metais Berlyno ligoninėje tuo pačiu metu gimdė dvi moterys. Vienai jų gimė du berniukai, deja, vienas iš karto mirė. Kitos moteris naujagimis liko be motinos. Pirmoji šeima ilgai nevejojusi priėmė sprendimą ir namo grįžo su dviem vaikais. Tą pačią dieną Miunchene buvo sukurta partija, kuri netrukus vieną brolį išaukštins, o kitą bandys sunaikinti kartu su milijonais nekaltų žmonių.

Augantys broliai laiką leidžia nerūpestingai. Kaip ir visi jaunuoliai. Jie užmezga draugystes, išgyvena pirmąsias meiles bei kitas paaugliškas dramas. Deja, į valdžią ateina Hitleris, o Paulius ir Otas – žydai. Bent jau vienas iš jų. Keičiantis politinei santvarkai kilmė tampa nepaprastai svarbi ir broliai priversti priimti sprendimus, kurie turės siaubingų pasekmių.

Romane „Du broliai“ autorius pamažu kuria baisaus teroro ir grėsmės nuojautą, kurią žydai išgyveno nuolat, o diena iš dienos iš jų buvo atimama viskas, kas svarbu.

Knygos siužetas nukelia į prieškario Vokietiją, veda per Antrojo Pasaulinio karo dienas iki pokario Londono. Linksma gaida ir viltimi pradėtas pasakojimas mainosi ir transformuojasi į kraupų sugriautų likimų liudijimą. Ben Elton talentas nekelia abejonių. Autorius privers stebėtis, verkti ir juoktis. Romanas – galinga istorijos pamoka, kuri, tikėkimės, niekada nepasikartos. „Du broliai“ nustebino kritikus dėl autoriui nebūdingo rimtumo ir pasirinktos temos, tačiau knyga tapo tarptautiniu bestseleriu ir sulaukė palankių skaitytojų atsiliepimų.

Ben Elton (g. 1959 m.) – komikas, scenaristas, rašytojas, daugeliui žinomas dėl savo sukurto miuziklo „We Will Rock You“.

 

 

pianiste-is-vienos-tikra-istorija-apie-viltiGolabek M., Cohen L. Pianistė iš Vienos: tikra istorija apie viltį ir išgyvenimą antrojo pasaulinio karo metu.- Vilnius: Alma litera, 2021.- 202 p.

 Ji žinojo, kad kai tik atsisės prie pianino, pasaulis ir visi rūpesčiai išnyks.

Antrojo pasaulinio karo išvakarėse daugybė Europos žydų šeimų troško įsodinti savo atžalas į specialų „Vaikų traukinį“, vežantį į Angliją, ir taip apsaugoti nuo vis didėjančios nacių keliamos grėsmės.

Keturiolikmetės Lizos Juros tėvai priėmė sunkų sprendimą – iš trijų dukterų pirmąją išsiųsti būtent ją, itin talentingą pianistę. Tikėjo, kad muzika jai neleis palūžti ir vėliau ji galės padėti šalyje įsikurti savo seserims. Nors svetimame krašte Lizos Juros laukė daugybė išbandymų, kasdienis nerimas dėl artimųjų, likusių Vienoje, ir sunkūs darbai, ji nepamiršo tėvams duoto pažado ir neapleido svajonės vieną dieną groti didžiausiose pasaulio muzikos salėse. Mergina tapo pavyzdžiu daugeliui savo likimo brolių ir sesių.

Tai tikras, jautrus ir įkvepiantis pasakojimas apie jaunos moters drąsą, stiprią valią, gebėjimą išgyventi juodžiausiu laikotarpiu ir žmogaus dvasią pakeliančios muzikos jėgą.

Remdamasi savo motinos Lizos Juros atsiminimais, knygą su pagalbininkais užrašė jos dukra Mona Golabek.

 Knygos pabaigoje rasite interviu su Lizos Juros dukra Mona Golabek bei klausimų diskusijoms ar savarankišiems apmąstymams.

 Mona Golabek – garsi amerikičių pianistė. Lee Cohen – amerikiečių žurnalistė, pjesių kūrėja ir poetė.

 

Bibliotekininkės

 

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 214 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5308187
http://1rxpills.com/