Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Naujienos

Edukacinė pamoka

20220504 105101

Mūsų gimnazijoje jau antrą kartą viešėjo aktorė, Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto scenos kalbos dėstytoja, docentė Virginija Kochanskytė. Gimnazistai dalyvavo kultūros paso programoje „Šimtmečio dialogas. Dedikacija Nacionalinės premijos laureatui Sigitui Gedai ir Lietuvos patriarchui Maironiui“.

Poetas Sigitas Geda apie poeto Maironio genijų yra parašęs: „Šioje kiekvienam žmogui laiko apibrėžtoje dramoje jis dar spėjo suprojektuoti idealų tėvynės Lietuvos, jos žmonių, gamtovaizdžių, istorinių žygių paveikslą. Jis davė mums tikruosius mūsų formatus, per jį esame tokie, kokie esame, žinodami, nujausdami, kokie galime būti. Tai užuovėja amžiaus gale, o būsimiesiems laikams – mūsų visavertiškumo garantas. (...) Šalia Maironio galime pasimatuoti savo moralinį ūgį.“ Kalbant apie poetą Sigitą Gedą, jo genialią kūrybą ir nuveiktus darbus Lietuvos atgimimui, taip apibūdinti galima ir jį patį bei jo kūrybą.

Aktorė supažindino su poeto Sigito Gedos, kurį labai gerai pažinojo, kūriniais – devyniais sonetais ir epitafija „Maironio mirtis“. Būtent šie kūriniai ir pastūmėjo sukurti programą, kurioje „susitinka“ bene didžiausi 20 a. lietuvių literatūros kūrėjai. Sonetai ir epitafija poeto sukurti per vieną naktį dar sovietmečiu, 1986 m., vadinasi, dar iki Sąjūdžio pradžios, ryškiausiai paveikė aktorę būtent kaip užrašytas, bet dar neištartas tekstas. Mūsų viešnia labai įtaigiai, jausmingai, su didele meile ištartam lietuviškam žodžiui per Maironio ir Sigito Gedos kūrybą kartu su klausytojais gimnazistais ieškojo atsakymų į esminius nūdienos klausimus, kas yra toji Tėvynės meilė, pareiga gimtajam kraštui ir atsakomybė už jos ateitį, linkėjo drauge savo širdyse kurti Lietuvos ateities viltingą viziją.

Dėkojame gerbiamai aktorei Virginijai Kochanskytei už „Šimtmečio dialogo“ pamoką ir lietuviško žodžio puoselėjimą.

 

Kultūros paso koordinatorė Regina Demjanovienė

Fotografijoje mokytoja Liucija Vinevičienė ir aktorė Virginija Kochanskytė

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 207 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5310350
http://1rxpills.com/