Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Mokyklos Kaišiadorių apylinkėse 1896-1938

XX a. pradžioje Kaišiadorių apylinkėse periodiškai veikė kelios liaudinės mokyklos (dvimetės, su dėstomąja rusų kalba). Sistemingiau veikė tik Žiežmarių, Žaslių ir Kruonio mokyklos. Be šių mokyklų dar veikė platus slaptų lietuviškų mokyklų tinklas, kuriomis rūpinosi tik patys vaikų tėvai ir kunigai. Prie Kaišiadorių geležinkelio stoties išaugusiame miestelyje 1896 m. atidaryta geležinkelininkų mokykla, kuri specialiai jai pastatytame pastate veikė iki Pirmojo pasaulinio karo (1915 m.).

1918 m. vietoje dviklasės pradžios mokyklos Kaišiadoryse pradėjo veikti triklasė mokykla. 1919 m. visoje apskrityje tebuvo 33 mokyklos su 33 mokytojais ir viena žydų mokykla. Mokslo metai tuo laiku prasidėdavo nuo lapkričio 1 d. (kai vaikai tapdavo laisvi nuo gyvulių ganymo) ir baigdavosi po Velykų, kai jų vėl laukdavo ūkio darbai. Mokyklas telankė dalis mokyklinio amžiaus vaikų, dažniausiai berniukai. Nuo 1922 m. pradžios mokyklose buvo keturi skyriai (mokslas truko 4 metus). Maždaug 1930–1931 m. apskrityje įvestas privalomas ir nemokamas švietimas, visi mokyklinio amžiaus vaikai (7–14 metų) privalėjo lankyti pradžios mokyklas. Pavyzdžiui, 1934 m. vien Kruonio valsčiuje buvo 10 mokyklų, kurios turėjo savo komplektus ir atokesniuose kaimuose: Kruonio mokykla – ne tik Kruonyje, bet ir Dijokiškėse bei Ginteikiškėse, Anglininkų – ir Dabintoje, Vilūnų – Andriūnuose ir Domeikiemyje ir t. t.

Vidurinėse mokyklose (progimnazijose) mokslas taip pat trukdavo 4 metus. Pirmoji vidurinė mokykla 1919 m. atidaryta Žiežmariuose (kuri veikė iki 1929 m.), o antra 1924 m. įkurta Kaišiadoryse. Pirmieji Kaišiadorių vidurinės mokyklos mokytojai buvo A. Osmolskis (direktorius), kun. A. Varnas, J. Jurkūnas, V. Laurinaitis, M. Jagintavičienė, V. Kaveckas, Jakevičienė. Nuo 1934 m. palaipsniui pridedant po vieną klasę 1937 m. rugsėjo 1 d. ši mokykla tapo gimnazija (gimnazijoje mokėsi baigusieji pradžios mokyklas, mokslas joje truko dar 8 metus). Gimnazija garsėjo ne tik apskrityje, bet ir visoje Lietuvoje kaip itin aukšto lygio. Joje dirbo tokie pedagogai kaip V. Kalvelis (direktorius), istorijos mokytojas J. Petrulis, matematikos – O. Merkienė ir G. Žilinskas, lietuvių kalbos – R. Šaltenis ir A. Jasas, dailės – A. Kučas, kunigai J. Meidus ir V. Slavynas ir kiti.

1926 m. Kaišiadoryse atidaryta stalių amatų mokykla, kurioje iki Antrojo pasaulinio karo mokėsi apie 300 mokinių. Čia mokslas truko 4 metus. Moksleiviai ne tik mokėsi staliaus amato, bet ir galėdavo užsidirbti parduodami savo gaminius (pavyzdžiui, baldus, vežimus). 1938 m. mokykla reorganizuota, stalių specialybės mokiniai perkelti į Alytų, o Kaišiadoryse liko statybos amatų mokykla.

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 208 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5312334
http://1rxpills.com/